Zespół naczyń do przypraw
i artykułów spożywczych;
Polska, wytwórnia fajansu w Chodzieży,
okres Stanisława Mańczaka, lata 1921 - 1937
Zobacz pełne informacje
i artykułów spożywczych;
w skład kompletu wchodzą cztery większe pojemniki z pokrywami, z napisami: Kasza, Kaszka, Kawa, Cukier, dwa flakony z korkami-zatyczkami, z napisami: Ocet, Oliwa, sześć mniejszych pojemników z pokrywkami, z napisami: Pieprz, Muszkat, Kminek, Goździki, Cynamon, Korzenie oraz cztery dzbanuszki różnej wielkości z małym dziobkiem modelowanym przy krawędzi.
Naczynia czworokątne, o kwadratowej podstawie, zdobione od frontu niebiesko-fioletowym, stylizowanym 3-dzielnym motywem kwiatowym z gałązkami, „frędzelkami” i pionowymi przerywanymi liniami, z wpisaną nazwą ingrediencji. Drobne wyszczerbienia przy krawędziach kilku pokrywek i uchwytów, oraz przy krawędziach uchwytów dwu flakonów, pionowe pęknięcie dzbanuszka;
fajans, szkliwo ołowiowo - boraksowe, druk barwny - szablon;
pojemniki na art. spożywcze - wys. 21 cm, podst. 10 x 10 cm;
pojemniki na przyprawy - wys. 11,3 cm, podst. 5 x 5 cm;
flakony - wys. 23,7 cm, podst. 6 x 6 cm;
dzbanuszki - wys. 12,7 cm, podst. 7 x 7 cm; wys. 12 cm, podst. 6,5 x 6,5 cm;
wys. 11,2 cm, podst. 6 x 6 cm; wys. 9,5 cm, podst. 4,5 x 4,5 cm;
sygn. drukiem zielonym: podwójne półkole z wpisanymi literami S, M, przedzielonymi podwójną pionową linią, niżej: CHODZIEŻ, wycisk 542; na dużych pojemnikach dekoracyjną czcionką druk czarny: DEK. 187 / CHODZIEŻ.
Polska, wytwórnia fajansu w Chodzieży, okres Stanisława Mańczaka, lata 1921 - 1937