Claude DOUTRE-ROUSSEL (1855-1929; czynny 1884-1926 ?)
Nr katalogowy: 118
Dekoracja środka stołu
srebro próby 1 (950) cechowane; waga 2878 g. (bez tacy oraz metalowego wkładu żardiniery).
Paryż, 1 ćw. XX w.
estymacja: 32 000 - 38 000 zł
Zobacz pełne informacje
składająca się z tacy lustrzanej (wys. 5 cm, szer. 66 cm, głęb. 44 cm), żardiniery z wkładką (wys. 11 cm, szer. 44,5 cm, głęb. 25,5 cm) i pary świeczników z potpourri (wys. 19,8 cm, szer. 27 cm, głęb. 12,5 cm);
srebro próby 1 (950) cechowane (cecha probierni z głową Minerwy i próbą 1, znak złotnika z monogramem DR i napisem PARIS - w rombie); waga 2878 g. (bez tacy oraz metalowego wkładu żardiniery).
Paryż, 1 ćw. XX w.
Taca owalna, z taflą lustrzaną ujętą w srebrną, profilowaną ramę dekorowaną dwoma pasami perełkowania i symetrycznie rozmieszczonymi liśćmi akantu. Spód drewniany z czterema nóżkami w formie kulek.
Żardiniera owalna, profilowana, z górną krawędzią falistą, na osi dłuższej uniesioną, obrzeżoną pasem perełkowania i liśćmi akantu, na dłuższych bokach dekorowana girlandami laurowymi i medalionami, w jednym z nich grawerowany herb miejski Sedanu (Ardeny) w kartuszu pod corona muralis z dewizą. Wkładka złocona, gładka, o nieregularnym wykroju.
Para świeczników na kolistych, uskokowo wysklepionych stopach zdobionych pasem perełek i liśćmi akantu, przechodzących w krótkie trzony, zwieńczone potpourri w formie miseczek dekorowanych motywem girland laurowych i perełkowaniem, z ażurowymi nakrywkami. Z boków trzonów osadzone dwa esowate ramiona świeczników zdobione akantem i kanelurami, zakończone talerzykami i wazonowymi tulejkami na świece.
Założycielem firmy (prawdopodobnie w 1849 roku) był Eugene Doutre Roussel (1824-1884), u którego Claude odbywał praktykę. Po śmierci ojca przejął warsztat.