Zestaw sztućców obiadowych i środka stołu w kantynie
srebro próby 1 (950) cechowane; waga 5920 g. (bez sztućców ze stalowymi ostrzami).
Paryż, k. XIX w.
estymacja: 30 000 - 40 000 zł
Zobacz pełne informacje
składający się z 18 łyżek do zupy i 18 łyżek do bulionu (dł. 21,7 cm i 19 cm), 18 widelców i 16 noży do drugiego dania (dł. 21,5 cm i 25,7 cm), 18 widelców i 12 noży do przystawek (dł. 18,7 cm i 20,5 cm), 18 noży do owoców z ostrzami srebrnymi dekorowanymi grawerowanym motywem owoców i liści gruszy (dł. 20 cm), 18 łyżeczek do herbaty (dł. 14,5 cm) oraz 8 sztućców środka stołu - widelca i łopatki do ryb ażurowych dekorowanych grawerowanymi motywami ryb i roślin wodnych (dł. 26,7 cm i 35,6 cm), widelca do porcjowania mięsa ze stalowymi ząbkami i ruchomą podpórką (dł. 28,8 cm), łyżki wazowej (dł. 32,3 cm), łyżki do cukru pudru (dł. 21,3 cm), łyżki do owoców o czerpaku w formie muszli (dł. 24,3 cm), łopatki nabierakowej z jednym bokiem uniesionym ozdobionej grawerowanym ornamentem kandelabrowym (dł. 24,3 cm), noża ze stalowym, maczetowym ostrzem (dł. 20 cm)
srebro próby 1 (950) cechowane (cecha probierni z głową Minerwy i próbą, znak złotnika TALLOIS/ korona/ MAYENCE w rombie) iworyna, stal nierdzewna, drewno, tkanina; waga 5920 g. (bez sztućców ze stalowymi ostrzami).
Paryż, k. XIX w.
Trzonki srebrne rozszerzające się, zakończone półkoliście, ozdobione obustronnie ornamentem roślinnym ze stylizowanych liści akantu, z grawerowanym monogramem wiązanym CM. Trzonki z iworyny gładkie, z grawerowanym i barwionym na czarno monogramem j.w.
Sztućce w kantynie firmowej (wys. 26 cm, szer. 49 cm, głęb. 31 cm) wyłożonej wewnątrz materiałem w kolorze bordo imitującym irchę, z drukowanym adresem i nazwą firmy ORFEVRERIE ARGENT/ TALLOIS & MAYENCE/ Succrs / DE F. NICOUD/ BOULVD DE STRASBOURG 19/ PARIS.
Kantyna drewniana, w narożach okuta mosiądzem, z kartuszem mosiężnym na wieczku z grawerowanym monogramem wiązanym CM, z dwoma c-kształtnymi, płaskimi, chowanymi uchwytami na osi dłuższej (brak kluczyka).