Koch & Bergfeld (czynni od 1859, ok. poł. XX w. zmieniła nazwę na Kochberg)
Nr katalogowy: 731
Zestaw sztućców obiadowych i środka stołu (152 sztuki) w kantynie
srebro próby 800 cechowane;
Brema, XX w.
estymacja: 27 000 - 33 000 zł
Zobacz pełne informacje
składający się z 12 widelców i 12 noży do przystawek (dł. 18,7 cm i 20,7 cm), 12 łyżek do bulionu (dł. 18,7 cm), 12 widelców i 12 noży do drugiego dania (dł. 21,5 cm i 25 cm); 12 łyżek do zupy (dł. 21,5 cm) , 12 widelców i 12 noży do ryb (dł. 18 cm i 21,1 cm), 12 widelczyków do ciasta (dł. 14,6),
12 łyżeczek do herbaty (dł. 13,2), 12 łyżeczek do kawy (dł. 10 cm), 10 nożyków do owoców (dł. 17 cm) oraz 2 nożyków do masła (dł. 16,6),, 2 widelczyków dwuzębnych (dł. 14,8), łyżki wazowej z owalnym czerpakiem do zupy (dł. 34), łyżki półmiskowej (dł. 27 cm), łyżki do ziemniaków (dł. 22 cm), łyżki do sosu z owalnym czerpakiem (dł. 19 cm), łyżki do sałat (dł. 21,2 cm), łopatki do ciasta (dł. 25 cm).
srebro próby 800 cechowane (znak warsztatowy, półksiężyc, korona, 800), stal cechowana (ROSTFREI lub NICHT/ROSTAND, na dwóch ostrzach DE BACKER/17 RUE VAN ARTEVELDE/BRUXELLES, na jednym DE BACKER/BRUXELLES), drewno; Brema, XX w.
trzonki gładkie, rozszerzające się, lancetowate, z zaokrąglonymi końcami, obrzeżone profilowaną taśmą; trzonki noży dociążone, ostrza stalowe; sztućce w trzypoziomowej kantynie drewnianej, z drzwiczkami zamykanymi na kluczyk. Ostrze jednego z noży do drugiego dania ułamane.