GOMBERT & BIBOLLET (czynni 1913-1924)
Nr katalogowy: 707
Komplet do kawy lub herbaty
srebro próby 1 (950) cechowane; waga 1339 g.
Paryż, 1913-1924
estymacja: 4 500 - 5 500 zł
Zobacz pełne informacje
składający się z imbryka - wys. 22,5 cm, szer. 24,5 cm, głęb. 13,8 cm; dwuusznej cukiernicy z nakrywką - wys. 17 cm, szer. 16,5 cm, głęb. 12,5 cm; mlecznika - wys. 14 cm szer. 11,5 cm, głęb. 8,5 cm.
srebro próby 1 (950) cechowane (cecha państwowa z głową Minerwy i próbą, znak złotnika lew kroczący z monogramem G&B w rombie); waga 1339 g.
Paryż, 1913-1924
Naczynia wsparte na okrągłych, profilowanych stopach, zdobionych półwałkiem godronowym; korpusy do połowy półkuliste ujęte w godronowy półwałek i uskokowo przewężone, pod górną krawędzią dekorowane stylizowanymi reliefowymi palmetami, z boków profilowane uchwyty, zdobione muszlami, a u nasady liśćmi (w imbryku izolatorki z iworyny); nakrywki imbryka i cukiernicy profilowane, obrzeżone półwałkiem godronowym, zwieńczone gałką; wylew imbryka w formie kanelowanego dzióbka dekorowanego muszlą; wylew mlecznika trójkątny.
Gombert i Bibollet byli sukcesorami Alphonsa Gomberta (czynny 1896-1913); firmę od 1924 do1934 roku prowadził samodzielnie Paul Bibollet.