Zespół serwisowy (śniadaniowo - deserowy), z gałązkami maków
porcelana, druk barwny, złocenia;
Śląsk, lata 1928-1939.
estymacja: 2 500 - 3 000 zł
Zobacz pełne informacje
porcelana, druk barwny, złocenia;
przetarcia złoceń, przetarcia dekoracji kwiatowej w dnach kilku naczyń,
drobne wyszczerbienia: przy krawędzi dwu kieliszków do jajek, spodka, półmiska i talerza;
wymiary: dzbanki z pokrywkami (2 szt.) - wys. 24,5 cm;
cukiernice z pokrywkami (2 szt.) - wys. 12,5 cm;
mleczniki (2 szt.) - wys.11 cm;
waza z pokrywką - wys. 19 cm, szer. 31 cm;
maselnica - wys. 9,5 cm, średn. podstawy 17 cm;
solniczki (3 szt.) - wys. 5 cm, 8,8 x 11,6 cm;
sosjerka - wys. 8 cm, 21 x 11,5 cm;
pojemniczki cylindryczne (2 szt.) - wys. 11,5 cm, średn. 9 cm;
filiżanki (12 szt.) - wys. 5,8 cm, średn. 10,2 cm;
spodki (18 szt.) - wys. 2 cm, średn. 14,8 cm;
kieliszki do jajek (10 szt.) - wys. 6,8 cm;
talerzyki (9 szt.) - wys. 2 cm, średn. 19 cm;
talerzyk - wys. 1,7 cm, średni. 15,2 cm;
patery talerzowe (2 szt.) - wys. 3 cm, średn. 26 cm;
salaterki większe (2 szt.) - wys. 5,5 cm, 23 x 23 cm;
salaterki mniejsze (2 szt.) - wys. 5,2 cm, 20 x 20 cm;
półmiski podłużne: wys. 3 cm, 43,3 x 22,5 cm i wys. 3 cm, 30,5 x 20 cm oraz wys. 3,7 cm, 25 x 13 cm;
talerze płytkie (2 szt.) - wys. 2,2 cm, średn. 24 cm;
talerze głębokie - wys. 4,5 cm, średn. 24 cm;
naczynia sygnowane zielenią chromu: pod koroną litera G i 2-cyfrowe znaki srebrne, złociste i ceglaste, dwa spodki i jedna solniczka zielenią chromu: pod koroną kartusz z napisem GIESCHE, kilka naczyń bez sygnatur.
Śląsk, Katowice-Bogucice, Fabryka Porcelany Giesche S.A, lata 1928-1939.
Zespół naczyń dobierany, o jednorodnych formach i dekoracji drukiem ceglasto - szarym, gałązką i rzutem gałązki kwiatów maku; złocone krawędzie, obwódki na uchwytach i obwódki podkreślające formy naczyń. Składa się z 2 dzbanków z pokrywkami, 2 mleczników, dwu cukiernic 2-usznych z pokrywką, konicznej wazy z pokrywą i dwoma uchwytami, maselnicy na talerzowej podstawie z pokrywą, trzech 2-dzielnych solniczek, podłużnej sosjerki z talerzową podstawą, 2 cylindrycznych pojemników (wazoników), 12 filiżanek
ze spodkami, 10 kieliszków do jajek, 9 talerzyków, 2 pater talerzowych z uchwytami w linii kołnierza, 4 salaterek 4-bocznych w dwu wielkościach, 4 podłużnych półmisków w trzech wielkościach oraz dodatkowo: 2 talerzy płytkich, 3 talerzy głębokich, 6 spodeczków i 1 talerzyka mniejszego. Razem : 79 naczyń.