Komplet sztućców środka stołu z 4 solniczkami w kantynie
srebro próby 1 z głową Minerwy cechowane,
Paryż, k. XIX w.
Zobacz pełne informacje
z trzonkami srebrnymi, dociążonymi, rozszerzającymi się, zakończonymi półkoliście, dekorowanymi perełkowaniem, a na końcu palmetką. Składający się z 31 elementów umieszczonych na trzech poziomach w etui introligatorskim oklejonym papierem zielonym marmurkowym, wyłożonym wewnątrz irchą. W komplecie znajdują się - nóż i widelec do porcjowania pieczeni z ostrzami stalowymi (dł. 32 cm i 28 cm); łopatka i widelec do ryb z ostrzami ażurowymi z metalu złoconego (dł. 29,7 cm i 28,5 cm), uchwytu do przytrzymywania mięsa z zaciskiem (dł. 21,5 cm); 4 solniczki dekorowane festonami z
wnętrzem złoconym i wkładką szklaną (wys. 3,8 cm, szer. 5,7 cm, głęb. 4,1 cm); 4 łyżeczki do soli ze złoconym czerpakami (dł. 7 cm); łyżka i widelec do sałat z czerpakami z iworyny (dł. 28,2 cm, 18,5 cm), nóż do krojenia ciasta z ostrzem stalowym (dł. 27,9 cm); łopatka do ciasta z ostrzem złoconym (dł. 26,8 cm); łyżka i łopatka do lodów ze złoconymi czerpakami
(dł. 25 cm, szer. czerpaka 7,5 cm oraz dł. 28,5 cm); widelec i nóż do wędlin ze stalowymi ostrzami (dł. 20,8 cm i 20,7 cm); łyżka do sałatki z owoców morza ze złoconym czerpakiem (dł. 22,9 cm, szer. 8 cm); widelec do ostryg ze złoconym czerpakiem (dł. 18,2 cm); łopatka do kawioru (dł. 18,7 cm); para noży do masła ze stalowymi ostrzami (dł. 20,5 cm i 18,5 cm);
łyżka z ażurowym złoconym czerpakiem do cukru-pudru (dł. 19 cm, szer. 6 cm); łyżka z szufelkowym złoconym czerpakiem (dł. 16,5 cm, szer. 3,7 cm); łyżka z kolistym złoconym czerpakiem do konfitur (dł. 16,7 cm, szer. 4 cm); widelec dwuzębny ze złoconymi zębami do pikli (dł. 16,6 cm);
srebro próby 1 z głową Minerwy cechowane ( cecha probierni, monogram złotnika małoczytelny), metal złocony cechowany (monogram LR w kwadracie), wewnątrz wieczka nazwa sprzedawcy Julien/Brest.
Paryż, k. XIX w.