Serwis obiadowy, neobarokowy, ze złoconymi krawędziami
Śląsk, Żary (Sorau), C. und E. Carstens
Porzellanfabrik Sorau, 2 ćw. XX w.
Zobacz pełne informacje
składa się z 12 talerzy płytkich, 11 talerzy głębokich, 12 talerzyków do przystawek, trzech waz z pokrywami (1 większa - do zupy, 2 mniejsze - do gorących potraw), 2 półmisków podłużnych, 3 salaterek 4-bocznych i 2 sosjerek z talerzową podstawą; razem 45 naczyń, o kremowym szkliwie, puklowanych, o falistych krawędziach z odcinkowym reliefem roślinnym,
z uchwytami osadzonymi w roślinnych reliefowych palmetach; krawędzie naczyń, uchwyty i uszka złocone, wokół uchwytów pokryw złocony ornament roślinny;
brak jednego talerza głębokiego;
porcelana kremowa (Elfenbeinporzellan), złocenia;
talerze płytkie - wys. 2,2 cm, średn. 24,7 cm,
talerze głębokie - wys. 4,2 cm, średn. 24,5 cm,
talerzyki do przystawek - wys. 2 cm, średn. 22 cm,
wazy - 23 x 36 x 27 cm (1 szt.), 18 x 31 x 22 cm (2 szt.),
półmiski - 3,2 x 39 x 26 cm (1 szt.), 3 x 34 x 22 cm (1 szt.),
salaterki - 8 x 23,5 x 23,5 cm (1 szt.), 7 x 20,5 x 20,5 cm (2 szt.),
sosjerki - 12 x 24 x 15 cm (2 szt.);
naczynia sygn. drukiem niebieskozielonkawym: w dwudzielnym wieńcu laurowym z koroną u góry wpisane:
SORAU, niżej: CARSTENS/ PORZELLAN.
Śląsk, Żary (Sorau), C. & E. Carstens Porzellanfabrik Sorau, 2 ćw. XX w.
Elegancki serwis z fabryki porcelany Ernsta Carstensa (i rodziny Carstens), z okresu największej prosperity wytwórni, należącej do związku niemieckich fabryk porcelany, produkującej wysokiej jakości porcelanę użytkową w modnym
(w okresie międzywojennym) odcieniu kości słoniowej.