(141 sztuk) w kantynie;
w skład którego wchodzą po tuzinie - łyżki do zupy (dł. 22,5 cm), widelce i noże do drugiego dania (dł. 22 i 26 cm; jeden nóż po naprawie, z krótszym ostrzem), widelce i noże do przystawek (dł. 18 i 22 cm), widelce i noże do ryb (dł. 18,3 i 22 cm); widelczyki
i nożyki do owoców (dł. 15,2 i 17 cm) ; łyżeczki do herbaty (dł. 15,2 cm), łyżeczki do kawy (dł. 11,4 cm) oraz sztućce środka stołu - 3 widelczyki do cytryn (dł. 11 cm), łyżka i widelec półmiskowe (dł. po 29 cm); łyżka do sosu z dwoma wylewami (dł. 18,8 cm); łyżka wazowa (dł. 33,7 cm); łopatka do ciasta (dł. 28,7 cm); szufelka do cukru (dł. 15,5 cm).
Trzonki sztućców lancetowate, gładkie z nakładanymi plakietkami z herbem Zdan w kartuszu; ostrza noży do drugiego i przystawek ze stali ( cechowane Gerlach, 2 sztuki Holloway & Co/ Sheffield) z trzonkami dociążonymi; sztućce umieszczone w kasecie (wys. 30 cm, szer. 50 cm, głęb. 37 cm) drewnianej z wiekiem na zawiasach, z drzwiczkami od frontu, z trzema wysuwanymi szufladami wyłożonymi żółtą flanelą; od wewnętrznej strony wieczka drukowana nazwa i adres firmy J.CYNOWSKI/LESZNO 49/ WARSZAWA;
srebro próby 3 cechowane ( J.C w owalu i J.CYNOWSKI), waga łączna 5392 g.
Warszawa, Wytwórnia Wyrobów Srebrnych Jan Cynowski (czynna 1918-44), 1932-1939