Serwis obiadowy
z bukietami i rzutami kwiatowymi;
Miśnia, XX w.
Zobacz pełne informacje
z bukietami i rzutami kwiatowymi;
na 6 osób; składa się z wazy do zupy z pokrywą, 6 talerzy głębokich, 12 talerzy płytkich w dwu wielkościach, 6 talerzyków, 3 salaterek (dwie mniejsze, jedna większa), sosjerki z talerzową podstawą, 2 półmisków owalnych, półmiska okrągłego i naczynia do przypraw. Razem: 33 sztuki. Naczynia o falistych, złoconych krawędziach, zdobione barwnymi bukietami kwiatów „niemieckich” i rzutami kwiatowymi. Lekko przetarte złocenia;
porcelana, farby naszkliwne, złocenia; waza: wys. 18 cm, średn. ok. 23 cm; talerze głębokie: wys. 5 cm, średn. 23,5 cm; talerze płytkie: wys. 3,5 cm, średn. 26 cm (6 szt.) i wys. 2,9 cm, średn. 22 cm (6 szt.); talerzyki deserowe: wys. 2,5 cm, średn. 18,2 cm; salaterka większa: wys. 8,7 cm, średn. 19 cm; salaterka mniejsza: wys. 6,5 cm, średn. 15,5 cm; sosjerka: wys. 10,6 cm, dł. 24 cm, szer. 15 cm; półmisek okrągły: wys. 4 cm, średn. 27,5 cm; półmiski owalne: wys. 3,2 cm, dł. 26,4 cm, szer. 19 cm oraz wys. 5,3 cm, dł. 41 cm, szer. 29,5 cm; naczynie do przypraw: wys. 6 cm, średn. miseczek 5 cm;
sygn. kob. podszkl. skrzyżowane miecze, dwukrotnie przeszlifowane i czerwone znaki dwu, trzy-, czterocyfrowe (znaki malarzy).
Miśnia, XX w.