Polska, Chodzież - fabryka fajansu Stanisława Mańczaka, ok.1922-36 (1 poł. lat 30. XX w.)
serwis do mokki dla 6 osób; składa się z dzbanka z pokrywka, cukiernicy z pokrywka, dzbanuszka na mleko, sześciu filiżanek ze spodkami i owalnej tacy o 4-listnym wykroju. Naczynia koniczne, z namiotowymi pokrywkami z wysokimi 4-dzielnymi uchwytami, uszkami nawiązującymi do uchwytów drewnianych naczyń ludowych z Podhala; na żółtej powierzchni naczyń motyw stylizowanych kwiatów kobaltowych przypominających chabry, ze złotymi listkami, na tacy szlak chabrów wokół lustra; wokół krawędzi wypukły szlak złoconych ząbków, krawędzie i uchwyty złocone. Klejone uszko jednej filiżanki, pęknięta czasza jednej filiżanki, małe wyszczerbienie dziobka dzbanka;
fajans delikatny, szkliwa barwne, kobalt, koperta ołowiowo-boraksowa, złocenia; wymiary: dzbanek wys. 18,5 cm, dł. 17 cm; cukiernica wys. 10,5 cm, szer. 14 cm; dzbanuszek wys. 9 cm (z uszkiem); filiżanki wys. 6,5 cm (z uszkiem); spodki wys. 1,5 cm, średn. 11,3 cm; taca wys. 2 cm, 27 x 37,5 cm; sygn. zielonym drukiem: podwójne, przedzielony pośrodku półkole z literami S M, niżej: Ręcznie malowane. Na dzbanku cukiernicy i mleczniku dodatkowo wycisk: 900
Polska, Chodzież - fabryka fajansu Stanisława Mańczaka, ok.1922-36 (1 poł. lat 30. XX w.)
Utrzymany w ludowym stylu zakopiańskim, serwis powstał najprawdopodobniej po 1933 roku kiedy stanowisko dyrektora technicznego fabryce Mańczaka objął ceramik z Państwowej Szkoły Przemysłu Artystycznego w Krakowie , prof. Tadeusz Szafran; Szafran doskonalił technologię (m.in. nowe szkliwa), ale także zwracał uwagę na rodzime wzornictwo. Z jego inspiracji mogła powstać kolejna wersja naczyń w stylu zakopiańskim, który zainicjował pod koniec XIX wieku Stanisław Witkiewicz (serwis porcelanowy zrealizowany wg jego projektów ok. 1901-1902 w Sevres). Kolejne wersje serwisu zakopiańskiego, produkowane w podkrakowskiej fabryce fajansu w Dębnikach, wykonał Jan Szczepkowski - opierając się na projektach Witkiewicza.