składający się z 12 łyżek do zupy (dł. 21,8 cm), 12 łyżek do bulionu (dł. 18,5 cm), 12 widelców i 12 noży do drugiego dania (dł. 25 cm i 24,5 cm), 12 widelców i 12 noży do przystawek (dł.18 cm i 21,4 cm), 12 widelców i 12 noży do ryb (dł. 18,2 cm i 21,2 cm), 12 widelców do raków (dł. 22 cm), 12 nożyków do owoców (dł. 17,5 cm), 12 widelczyków deserowych (dł. 14,8 cm), 12 łyżeczek do herbaty (dł. 14,5 cm), 12 łyżeczek do kawy (dł. 11,5 cm), 12 łyżeczek do lodów (dł. 14 cm) oraz 16 elementów środka stołu - łyżka wazowa i łyżka do sosów z owoidalnymi czerpakami (dł. 32,8 cm i 17,2 cm), łyżka do ziemniaków (dł. 21,2 cm), łyżka do sałatki jarzynowej (dł. 21,5 cm), 2 łyżki i 1 widelec do sałat (dł. 20,2 cm), nożyk do masła (dł. 16,2 cm), łopatka do masła (dł. 14,6 cm), 2 widelce dwuzębne do wędlin (dł. 17 cm), 2 łopatki do ciasta (dł. 23,6 cm), 2 łyżeczki do cukru z muszlowymi czerpakami (dł. 14 cm), szczypce do cukru zakończone pazurkami (dł. 9,6 cm). 3 elementy dodane, nieoryginalne - widelczyk czterozębny platerowy ( dł. 17 cm) oraz nóż i łopatka do krojenia tortu, ze stalowymi ostrzami i plastikowymi trzonkami 34 cm i 27,5 cm);
alpaka srebrzona, cechowana (znak firmy i oznaczenia grubości srebrzenia; trzonki noży i widelców do raków niecechowane), stal cechowana (SOLINGEN / ROSTFREI).
Niemcy, 3 ćw. XX w.
Trzonki lancetowate ozdobione liśćmi i wicią akantową oraz drobnymi kwiatkami; trzonki noży i widelców do raków dociążone; ostrza stalowe; widelce do raków zakończone wygiętym, podwójnym szpikulcem z reliefowym przedstawieniem raka.
Całość w kantynie oklejonej dermą czarną, z 5 szufladami z dekoracyjnymi gałkami, wewnątrz wyłożonymi czerwonym suknem.