Bruno WISKEMANN (firma czynna od ok. 1870)
Lot No.: 706
Komplet sztućców obiadowych na 12 osób i środka stołu w kantynie (razem 103 sztuki)
plater cechowany;
Bruksela, lata 20.-30. XX w.
estymacja: 5 000 - 6 000 zł
Zobacz pełne informacje
składający się z 12 widelców i 12 noży do przystawek ( dł. 17,5 cm i 20 cm), 12 łyżek do zupy i 11 łyżek do bulionu (dł. 21,5 cm i 17,5 cm), 12 widelców i 12 noży do dania głównego (dł. 21,5 cm i 25,5 cm), 12 widelczyków do ciasta (dł. 14,1 cm), 12 łyżeczek do herbaty (dł. 13,6 cm) oraz łyżki wazowej (dł. 33 cm), chochli do sosu (dł. 19 cm), łyżki i widelca do sałat (dł. 22 cm), łyżki do ziemniaków o dużym, głębokim, wydłużonym czerpaku (dł. 25,4 cm), szczypców do cukru z uchwytami w formie pazurków (dł. 12,5 cm) i łopatki do ciasta (dł. 27 cm);
plater cechowany (B. WISKEMANN w prostokącie bite w głąb, trzonki noży - BW bite w głąb), stal nierdzewna cechowana (BRUNO WISKEMANN/ ORFEVRE/ BRUXELLES - w owalu trawione), drewno dębowe, tkanina.
Bruksela, lata 20.-30. XX w.
Trzonki rozszerzające się, na końcu trójkątne, obrzeżone gładkimi taśmami zakończonymi ślimacznicami; noże z ostrzami stalowymi i dociążonymi trzonkami. Sztućce umieszczone w kantynie drewnianej z trzema szufladkami, z dwuskrzydłowymi drzwiczkami od frontu, zamykanymi na kluczyk.