Komplet sztućców na 12 osób i środka stołu w kantynie meblowej (219 sztuk)
plater cechowany częściowo złocony, stal; Francja?, ok. 1900
Sztućce w kantynie w formie drewnianego, intarsjowanego stolika z 5 szufladami.
estymacja: 10 000 - 12 000 zł
Zobacz pełne informacje
plater cechowany częściowo złocony (znak firmy i oznaczenia literowe grubości srebrzenia 84, 12, 18, 9 w kwadratach), stal, drewno intarsjowane;
wym. stolika - wys. 96 cm, szer. 58 cm, głęb. 45,8 cm.
Francja?, ok. 1900
składający się z 24 widelców i 24 noży do drugiego dania (21,2 cm i 25 cm), 12 łyżek do zupy (dł. 21,4 cm); 12 widelczyków i 12 nożyków do owoców (15 cm i 18 cm), 12 widelców i 12 noży do ryb (18,5 cm
i 21,5 cm), 12 widelczyków do raków (dł. 8,6 cm), 12 widelczyków do ostryg (13 cm), 12 widelczyków deserowych (15,8 cm), 12 łyżeczek do lodów ze złoconymi czerpaczkami (14,4 cm), 12 łyżeczek do kawy
i 12 łyżeczek do herbaty (11,6 cm i 14,8 cm) oraz 12 koziołków do sztućców dekorowanych owalnym medalionem z kokardą w zwieńczeniu (wys. 3,4 cm, dł. 8,5 cm), 2 widelców i 2 łyżek do nabierania dań (23 cm
i 23 cm), 1 łyżki do ziemniaków (dł. 28 cm), 2 łyżek do sosu (dł. 16,5 cm), 1 łyżki do poziomek z czerpakiem złoconym (dł. 22,8 cm), 1 łyżki do lodów z czerpakiem złoconym (dł. 25,5 cm), 1 łopatki do szparagów
(dł. 24 cm), 1 dobieranej (firmy WMF) łopatki do ciasta (dł. 26,8 cm), 1 szczypców do cukru (dł. 13,2 cm), 2 widelczyków do zakąsek (dł. 17 cm), 2 łopatek do masła (dł. 16,2 i 16,5 cm), 1 łyżeczki ażurowej do cukru pudru
(dł. 16,5 cm), 1 łyżeczki ażurowej do pikli (dł. 16,5 cm), 1 małej łopatki płaskiej (dł. 16,5 cm), 1 widelczyka do rybek (dł. 15,2 cm), 1 łyżeczki do śmietanki ze złoconym czerpakiem (dł. 14,2 cm), 1 widelca i 1 łopatki
do ryb (dł. 27,4 cm i 24 cm), 1widelca i 1 łyżki do sałat (dł. 26,1 cm i 26 cm),1 łyżki wazowej (dł. 32 cm),1 łyżki do słodkich sosów lub bitej śmietany ze złoconym czerpakiem (dł. 24,7 cm).
Trzonki sztućców zaokrąglone na końcu, dwustronnie obrzeżone profilowaną taśmą z przewiązkami, na odwrocie u nasady trzonków reliefowa stylizowana kampanula; ostrza noży ze stali nierdzewnej, trzonki
dociążone; niektóre czerpaki z grawerowanym secesyjnym ornamentem kwiatowym i geometrycznym
Sztućce w kantynie w formie drewnianego, intarsjowanego stolika na czterech wysokich nóżkach z okuciami mosiężnymi, z dwuskrzydłowymi drzwiczkami, kryjącego wewnątrz 5 szufladek z napisami w języku
francuskim informującymi o ich zawartości;