Komplet sztućców na 12 osób i środka stołu (razem 177 sztuk )
srebro próby 800 cechowane, stal cechowana; waga 6445 g. (bez sztućców dociążonych);
Belgia, Bruksela, lata 20.40. XX w. (przed 1942 r.)
estymacja: 17 000 - 21 000 zł
Zobacz pełne informacje
srebro próby 800 cechowane (znak probierni - litera A , próba; na trzonkach sztućców dociążonych - próba i znak firmy z literą D), stal cechowana (znak firmy z literą D, INOX); waga 6445 g. (bez sztućców dociążonych);
Belgia, Bruksela, lata 20.40. XX w. (przed 1942 r.);
Składający się z 12 łyżek do bulionu (dł. 17 cm), 12 widelców i 12 noży do przystawek (dł. 17,4 cm i 20,5 cm), 12 łyżek do zupy (dł. 19,5 cm), 12 widelców i 12 noży do drugiego dania (dł. 19 cm i 23,7 cm), 12 widelców i 12 noży do ryb (dł. 16,8 cm i 19,6 cm) , 12 widelców
płaskich, z krótkimi ząbkami do raków (dł. 14,6 cm), 12 widelców do ostryg (dł. 13,9 cm), 12 widelczyków (1 dorabiany) i 12 noży deserowych (dł. 14,6 cm i 17,2 cm), 12 łyżeczek do kawy (dł. 9,8 cm), 12 łyżeczek do herbaty (dł. 12 cm) oraz 9 elementów środka stołu - łyżka wazowa (dł. 31 cm), widelec z podpórką i nóż do porcjowania mięsa (dł. 24,5 cm i 29,2 cm), łyżka czerpakowa (dł. 18 cm), łopatka i widelec do ryb (dł. 25 cm i 21,2 cm), łyżka półmiskowa (dł. 24,3 cm), łyżka z kolistym, płaskim czerpakiem (dł. 20 cm), łopatka do tortu (dł. 26,2 cm);
Noże (z wyjątkiem do ryb) oraz widelec do porcjowania mięsa z ostrzami stalowymi i trzonkami o fasetowanych krawędziach, ściętymi na końcach, dociążonymi; pozostałe sztućce płaskie, zdobione na końcach ząbkami i półwałkami