Sztućce obiadowe i środka stołu (razem 187 sztuk) w kantynie drewnianej
srebro cechowane, waga całkowita 10139 g.
Paryż, firma Christofle et Cie, ok. 1910-1920
Zobacz pełne informacje
z trzonkami płaskimi, rozszerzającymi się, zakończonymi półkoliście, obrzeżonymi taśmą z przewiązką, dekorowanymi festonami z liści laurowych; w skład kompletu wchodzi: 12 łyżek do zupy (dł. 21,5 cm), 12 noży ze stalowymi ostrzami i 11widelców do przystawek (21,1 cm i 18,6 cm), 24 noże ze stalowymi ostrzami i 24 widelce do drugiego dania (dł. 25,1 cm i 21,4 cm) ; 12 widelców i 12 noży do ryb ( dł. 18 cm i 21,7 cm), 12 łyżeczek do lodów ze złoconymi czerpakami (dł. 14 cm, szer. 6,7 cm), 12 widelczyków do deseru (dł. 14,4 cm), 12 nożyków do owoców (dł. 18 cm); 12 łyżeczek do kawy (dł. 10,1 cm), 12 łyżeczek do herbaty (dł. 14,1 cm) i 4 łyżeczki platerowe (z innego kompletu) oraz sztućce środka stołu - 1 widelec do wędlin (dł. 19,2 cm), łyżka i widelec do sałat (dł. po 26 cm), łopatka i widelec do ryb (dł. 29 cm i 23,5 cm), 1 łopatka do lodów (dł. 25,5 cm, szer. 7 cm), 1 łopatka do ciasta (dł. 27 cm, szer. 6 cm), 1 łyżka do kompotu i owoców (dł. 21 cm), 1 łyżka wazowa (dł. 31,7 cm, szer. 8,5 cm), 1 łyżka do sosów (dł. 19 cm, szer. 6,7 cm), 2 solniczki cylindryczne zdobione wklęsłymi owalami ( wys. 3,3 cm, średn. 4,7 cm) z 4 łyżeczkami do soli zdobionymi kłosami (dobierane); noże do przystawek, drugiego dania i owoców z dociążonymi trzonkami; łopatki dekorowane grawerowanymi festonami laurowymi; sztućce umieszczone w oryginalnej kantynie z 5 wysuwanymi szufladkami, wyłożonej irchą barwioną na zielono, z drukowanym znakiem firmy i napisem CHRISTOFLE et CIE / MANUFRE D’ORFEALVRERIE W OWALU, poniżej ECHT SILBER (wys. 38,5 cm, szer. 54,5 cm, głęb. 41 cm);
srebro cechowane (francuska cecha eksportowa - głowa Merkurego, wiedeński znak importowy, znak firmy w rombie z monogramem CC) stal;
waga całkowita 10139 g.
Paryż, firma Christofle et Cie, ok. 1910-1920