Lot No.: 714
Komplet sztućców obiadowo-deserowych
na 24 osoby i środka stołu w kantynie
Paryż, Joseph Bourdon i Dominique Laporte
dla firmy Odiot, ok. 1850
Zobacz pełne informacje
na 24 osoby i środka stołu w kantynie
składający się z łyżek do zupy (dł. 19 cm), widelców stołowych (dł. 18,5 cm) i łyżeczek do herbaty (dł. 14,8 cm) złoconych z trzonkami o profilowanych krawędziach z dekoracją ze stylizowanych palmet i wici akantowej, noży 2x24 szt. stołowych (1 dobierany ) (dł. 19,8 cm)
z ostrzami złoconymi i trzonkami z masy perłowej oraz 2 łyżek z ażurowymi czerpakami (dł. 21.7 cm) i 4 łyżek sałatkowych (dł. 22 cm) złoconych, z trzonkami dekorowanymi jak pozostałe sztućce. Sztućce umieszczone w kasecie drewnianej, wyłożonej irchą,
zamykanej na kluczyk;
srebro złocone próby 1 z głową Minerwy sygnowane (BOURDON i na nożach - DL z szablą i gwiazdkami w rombie oraz ODIOT), masa perłowa; drewno, ircha;
wym. kasety wys. 17 cm, szer. 47 cm, głęb. 29 cm.
Paryż, Joseph Bourdon (czynny 1831-55) i Dominique Laporte (czynny 1825-1863) dla firmy Odiot, ok. 1850