i środka stołu (76 sztuk);
składający się z łyżek do zupy (dł. 21,7 cm), widelców do drugiego dania (dł. 21,5 cm), łyżek do bulionu (dł. 18,7 cm), widelców
do przystawek (dł. 18,6 cm), łyżeczek do herbaty (dł. 14,8 cm) z trzonkami rozszerzającymi się i zakończonymi półkoliście, obrzeżonymi profilowaną taśmą, z aplikowanym monogramem wiązanym MB, oraz ażurowej łyżki do cukru pudru (dł. 18,9 cm), ażurowej łyżki do oliwek (dł. 19,6 cm), łopatki do pasztetu (dł. 19,4 cm) i widelczyka do wędlin (dł. 19 cm) z kościanymi trzonkami z monogramem MB; sztućce umieszczone w firmowej kasecie dwupoziomowej wyłożonej czerwoną irchą z napisem PUIFORCAT & FILS / ORFÉVRES/RUE CHAPON.16/PARIS z uchwytem na wieczku i monogramem HB;
w oddzielnym etui 12 noży do drugiego dania (dł. 25 cm) z ostrzami stalowymi i kościanymi trzonkami z monogramem gotyckim pod
koroną (dobrane, Paryż firma Cosson-Corby, 3 ćw. XIX w.);
srebro próby 1 z głową Minerwy, stal, kość słoniowa; waga (bez noży) 3460 g.
Paryż, Puiforcat & Fils, k. XIX w.